torstai 14. heinäkuuta 2016

Ilmainen palkka on koiralle arpavoitto

Meillä ihmisillä on aika vahvassa ajatus, että kun annamme koiralle jonkun palkkion, sen on pakko tehdä jotain sen eteen. Sen tulisi ansaita palkkionsa jollain työllä. Niin meille opetetaan, ja minäkin olen toistellut sitä kunniakkaasti, kun vaan muistetaan kontaktin luomisen perusajatus ja annetaan palkkoja välillä myös pelkästä olemassaolosta. Mutta miksi?

Yksi koiran ja ihmisen välistä suhdetta vahvistava seikka on eittämättä koiran palkitseminen esimerkiksi lelulla tai herkuilla, tai ihan silityksellä. Palkkoja tarvitaan kouluttamisessa, joko arjen taitoihin tai harrastuksiin, mm. ohitusharjoittelussa, koulutuksissa, näyttelyssä, kaikkialla missä vain jotain koiralle opetamme. Palkat eivät kuitenkaan liity pelkästään treenaamiseen, vaan myös puhtaasti kontaktin vahvistamiseen ja ihmisen merkityksen luomiseen.

On kyllä aivan totta, että useimmiten koirat haluavat kyllä ihan itsekin sitä treeniä ja työntekoa. Treenaamisen täytyykin olla kivaa, se on hyvää aktivointia koiran elämään ja tuottaa onnistumisia. Oikein suunnitellut treenit ilahduttavat ja opettavat! Se on suuri osa koiran elämää, aivotoiminnan virkistämistä. Treeniksi en laske rankaisun avulla opettamista, vaan puhtaasti palkiten, oikeaan taitoon ohjaten ja kannustaen treenaamista, jossa koiran viihtyminen on isossa osassa.

Treenaaminen on kuitenkin koiralle myös väsyttävää, ja voin vain kuvitella, miltä koirista tuntuu yrittää tulkita ihmisen käskyjä ja eleitä. Yritämme olla aina johdonmukaisia, puhua ja elehtiä samoin kerta toisensa jälkeen. Teemme silti virheitä, jotka koiran täytyy osata sivuuttaa. Se vaatii koiralta ihan tolkuttoman keskittymisen. On reilua, että osa koiran palkoista elämässä tulee helposti onnistumalla, jopa joskus ihan ilmaiseksi.

Treenaamisessa palkat siis ilahduttavat ja merkkaavat onnistuneet suoritukset. Mutta ilahduttavat ne muutenkin. Treenatessa koira osaa odottaa palkkaa ja tekee sen eteen töitä. Keskittyen, tarkkaillen, parhaansa yrittäen. Mutta yllättäen annettu palkka tuokin vähän erilaista seurausta. Kun koira ei odota saavansa mitään, mutta silti sille tarjotaankin jotain hyvää, mennään jo vahvasti tunteisiin. :)
Mielentilan nousu on taattu, ja ilahtuminen saa jopa suuremman merkityksen kuin treenatessa. Kyllä sen tietää ihminen itsestäänkin. Se on kuin yllättävä kukkapuska, tai postissa tullut arvontavoittoilmoitus. Miten se päivä saakaan ihmeellisen käänteen mielentilassa!
Ja koska kaikki me tiedämme kontaktin opettamisen perusidean, eli kun ihminen on hyvä, ja siltä tulee paljon hyvää, sitä kannattaa seurailla... Yllättäen annetuissa palkkioissa ihmisen positiivinen yllätyksellisyys lisääntyy. Ihmisen eleet ja pyynnöt saavat isompia merkityksiä, koiralle tulee parhaassa tapauksessa tapa seurailla ihmistä automaattisesti ja tarkkailla milloin mahdollisesti palkkoja olisi tulossa. Yhtäkkiä huomaammekin, että palkkaamme sitä sen itse ottamasta rennosta kontaktista, joka alunperin on ostettu ilmaisilla palkoilla. Silloin ollaankin jo siinä tilanteessa, että koira on pistänyt loton vetämään ja tietää, että jollakin kertaa tästä hyvästä kontaktista mää saankin palkkaa :).

Palkataan siis ruhtinaallisesti ihan olemassaolostakin! Siinä ei käytännössä voi menettää yhtään mitään, mutta voittaa voi, sekä koira että ihminen! Arjessa sitä voi tehdä esimerkiksi lenkeillä, kun tilanne on rauhallinen, eikä siihen liity mitään stressaavaa ohitusta tai muuta häiriötilannetta. Kutsutaan koiraa, annetaan muutama palkkaherkku ilmaiseksi, ilman yhden yhtä tehtävää, ja jatketaan matkaa. Kotipihassa ilmaisia palkkoja kannattaa antaa lähellä olosta. Niitä voi vaan yllättäen tarjoilla että saiskos olla... Sama pätee häiriöharjoittelussa kaupungilla, tai tottiskoulutuksissa tai missä vaan, missä kontaktista ihmistä kohti on hyötyä. Pennulle voi tehdä vankan mielipiteen mielenkiintoisesta omistajasta olemalla sellainen :)! Paljon hyvää omistajan suunnalta tuo paljon huomiota koiran suunnalta! Ja muista, myös kiva leikki on palkkaa, lelut ovat monille koirille tärkeitä!

Ilmainen, helposti saatu palkka myös nostaa motivaatiota. Treenit voi vaikka aloittaa ilmaisilla palkoilla ja lopettaa samoin. Minä olen kaikki nämä kouluttajavuodet pitänyt koulutuksissa mukana omiakin koiria, Berttaa, Ottoa ja Oodia, näyttämässä milloin mitäkin mallia tai olemassa muuten vaan vierailevana tähtenä :). Ja hakemassa samalla ilmaista palkkaa. Nakkia tai juustoa sormissaan silppuava ohjaaja on aika mielenkiintoinen, etenkin kun se tiputtelee maahan niitä paloja vahingossa ja välillä tunkee suoraan suuhun, vaikka se puhuukin kokoajan kaikille muille mitä sattuu. Sitten välissä se pyytäkin ennen namia jonkun homman niin avot, sieltä tulee yleensä hiukkasen nopeaa suoritusta!

Kontaktista ei voi ikinä palkata liikaa. Ja kiitokseksi siitä ilmaisesta leikistä tai herkusta me saadaan ilmaista kontaktia. Meille ihmisille tämä voi tuntua pieneltä asialta, mutta koiralle se on aika pirun suuri.

Kaikista parasta on ehkä se ilahtumisen ilme :).
- Oikeestiko? Nyt?! Ai voin tästä syödä vaan vaikken tehnyt mitään?
- Anna mennä, kiitos olemassaolosta <3.

1 kommentti:

  1. Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon vielä yksi ongelmakäytöstapaus, jossa koira kotoa lähtiessä tietyssä t-risteyksessä aina kadotti täysin kontaktin ja pälyili ympärille ja ja hermostui, haukkui, mitä vaan nähdessään reagoi äkisti. Kontakti oli vaikea saada takaisin. Sille oli siinä samassa paikassa tapahtunut pari onnetonta juttua   ja sen käytös oli ihan ymmärrettävää. Käytöstä lähdettiin muuttamaan monilla tavoin, mutta yksi tärkeä oli ilmainen helppo palkka juuri ennen risteystä, ja heti sen jälkeen, kun vaan pystyi syömään. tosi vahva hyvä palkka. ja joka ikinen kerta. hiljalleen sen kontakti pysyi läpi risteyksen ja se halusi nameja itse, oppi pyytämään tietyssä kohtaa. myöhemmin jatkettiin niin, että se sai myös treenata helppoja asioita risteyksen lähettyvillä, ja koko risteys sai täysin uuden merkityksen. kaupanpäällisenä kontaktia alkoi tulla muuallakin helpommin. toki koiran kanssa tehtiin paljon muutakin. mutta tämä toimii!

    VastaaPoista