torstai 3. joulukuuta 2015

Tokossa kiire on hidaste - 8 vinkkiä iloisempaan ja suorempaan tiehen kohti toko-onnea!

Tokossa taitavaksi osa 1

Toko on monella tapaa ihana laji. Parhaimmillaan se lujittaa ihmisen ja koiran suhteen saumattomaksi, vahvistaa keskinäistä luottamusta, tuo onnistumisia ja iloa, sekä luo yhteishenkeä harrastusporukan kanssa. Tokosta voi nauttia täysin rinnoin!

Usein kuitenkin tokotreenien sivutuotteena tulee hiukkasen liian kova stressi. Syynä yleensä pärjäämisen hinku, epäonnistumisen pelko, ehkä tieto omasta harjoittelunpuutteesta. Kiire päästä jo kisoihin, kiire saada tuloksia. Vahingossa ihminen tulee helposti pistäneeksi turhan suuren painon koiran tekemiselle, kun taas omaa koulutustapaa ja ajatusmaailmaa voisi silloin hiukan tarkastella. Onko koira varmasti valmis? Seuraanko varmasti koiran etenemistä, enkä omaa aikatauluani? Olenko hypännyt jonkun perustaidon viimeistelyn yli? Menenkö kokeeseen luottavaisin mielin?

Tokoa on helppo harrastaa. Tokoilijalle on asetettu niin mahdottoman selkeät säännöt täydellisen suorituksen tekemiseksi, että melkein päätä huippaa. Tokoa ei käytännössä voi suorittaa vahingossa väärin, sääntöjen osalta toko on suorastaan älyttömän helppoa! Luetaan vaan paperista, mitä milloinkin kuuluu kentällä puuhailla. Paineet ja vertailutarve saattaakin kammeta jo tästä; kaikki ovat samalla viivalla, samojen sääntöjen alla, ja Suomi jo itsessään on täynnä tokon huippuosaajia. Minäkin haluan osata ja pärjätä, muutkin pystyy!

En oikeasti yhtään ihmettele, että tulee tuli takamuksen alle ja tahdomme saavuttaa tuloksia nopeasti, jotta pääsemme pian eteenpäin ja nauttimaan siitä tokossa pärjäämisen ihanuudesta. Etenkin, jos koira osoittaa hyvää kontaktia, ja väläyttelee jo nuorena mahdollisia tokovalio-taitojaan. Kiireellä vaan on huonoja seurauksia. Kiireinen, paineen alla toimiva ihminen ei ole kouluttajana välttämättä tarpeeksi kärsivällinen ja tarkka. Koepäivä silmissä siintäen, saattaa ohjaaja vahingossa pitää jotain liikettä riittävän valmiina, vaikkei se sitä olisikaan. Jos joku homma tuottaa kitkaa vielä juuri ennen koetta, voi viimeiset treenit poiketa kiireen vuoksi jo huomattavasti ja koulutustavat muuttua vaativampaan suuntaan. Kokeeseen ei ehkä kannata mennä kokeilemaan josko joku liike sinä päivänä toimisi. Epävarmuus paistaa koiralle, eikä liene fiksua opettaa koiraa yhdistämään epävarmaa ohjaajaa, omaa epäileväisyyttään ja koetilannetta toisiinsa.

Myönnän kyllä senkin, että pieni stressi voi pusertaa ihmistä parempiin suorituksiin. Ja tavoitteita on hyvä olla! On mahtavaa, että haluaa pärjätä yhdessä koiran kanssa, ja suitsuttaa senkin osaamista, olla ylpeä koirastaan. Mutta se tervekin stressi kannattaa pitää hiukan piilossa koiralta, jotta ilo, rauha ja keskittyminen oppimisessa säilytetään.

Tässä 8 vinkkiä iloisempaan ja suorempaan tiehen kohti tokokisoja:

1. Tee pohjataidot vahvoiksi ennenkuin edes mietit kokeita: Tee sivusta superautomaattinen ja ehdottoman suora. Jos sivuista tulee vielä toisinaan vinoja, edistäviä tai taaksejääviä, se ei ole valmis. Sivu on huipputärkeä perusasento, sen tulee olla koiralle tuttu ja enemmän kuin helppo! Tee istu-maahan-seiso -asennoista paikallaan hienosti vaihtuvia ja varmoja. Jos koira edistää tai peruuttaa vaihdoissa, ne eivät ole valmiita. Treenaa ne lihasmuistiin! Tee seuraamisesta kaunista katseltavaa ja paikkamakuu vahvaksi, harjoitellen ainakin 50 paikkistreeniä ennen koetta. Kannattaa jopa tehdä näistä perustaidoista lista ja harjoitusohjelma.

2. Pilko liikkeitä osiin ja yhdistele niitä uusilla tavoilla. On fiksua luoda koiralle into ajatella ja kuunnella, ei pelkästään muistella mikä liike tulee minkäkin jälkeen. Vältä ennakointi tekemällä hyvin vaihtelevia harjoituksia! Kokeessakin koiran tulee valppaana kuunnella käskysanoja niin, että se on valmis tekemään esim. jonkun viidestä eri vaihtoehdosta, eikä niin, että se odottaa sitä yhtä tiettyä vain ja saattaa ennakoida helposti ja tehdä etuajassa liikkeitä.

3. Ennen koetta pelkkä tokotaitojen tekninen osaaminen ei riitä. Kun taidot ovat hyppysissä, vahvista liikkeiden toimivuutta treenaamalla kymmeniä kertoja eri paikoissa (avoimet, suljetut, sisä- ja ulkotilat), eri alustoilla (nurmikko, asfaltti, hiekka, maneesi ym.), eri haju- ja äänimaailmoissa, eri häiriöissä (koirat, liikenne, ihmiset). On reilua vaatia koiralta osaamista uudessa koetilanteessa vasta, kun olet itse sille ne kaikki samanarvoisina ympäristöinä esitellyt ja hyvillä motivaattoreilla kannustanut sitä tekemään parhaansa sielläkin.

4. Psyykkaa itsesi. Mielikuvaharjoittelulla hyödynnät itseäsi ja koiraakin toki, kun tiedät mitä teet. Käy läpi koko luokka liikkeineen silmät kiinni hiljaisuudessa, mieti konkreettisesti miten toimitte koiran kanssa, mitä sanot? Mitä teet liikkeiden välissä? Miten vastaat liikkeenohjaajalle? Vaikka olet hyvin valmistautunut, voi olla että jännität hiukan silti, mutta paljon vähemmän! Mielikuvaharjoittelun voi tehdä vielä myös koepaikalla ennen omaa suoritusta oman keskittymisen helpottamiseksi! Muista säilyttää mielikuvissakin ilo ja hymyile vaikka samalla, se helpottaa myös rentoutumaan ja luo koiralle jopa kokeissa mielikuvan asiansa osaavasta ja kannustavasta kouluttajasta!

5. Älä ilmoittaudu kokeeseen jos joku treeni on kesken tai olet epävarma jostain osaamisesta. Kun liikkeet sujuvat pääosin hienosti eikä pohjataidoissa ole enää hiottavaa juurikaan ja fiilis itselläsi on hyvä, pistä ilmo menemään. Silloin sinulla on ehkä kuukausi-kaksi aikaa vielä vahvistaa liikkeitä, harjoitella eri häiriöissä ja alustoilla, hyvillä mielin. Aika helpolla tulee se viime hetken stressi jonkun taidon parantamisesta tai korjaamisesta, kun ollaan jo ilmoittauduttu mutta joku on vielä pielessä. Se on aika heikko pohja hyvälle koesuoritukselle. Niinkuin koira, myös sinä ohjaajana tarvitset koetta ja keskittymistä varten hyvän, varman mielen! Muista sekin fakta, että kokeessa et juurikaan voi korjata virheitä. Eli jos siellä käy fiba, on koiralla takana yksi epäonnistunut suoritus jota et päässyt korjaamaan ja auttamaan koiraa muistamaan oikean suoritustavan.

6. Toko ei ole aina vauhdikasta. Muista treeneissä keskittyä, olla kärsivällinen ja anna koiralle aikaa. Hyväksy se, että välillä joudut olemaan hiljaa, odottamaan että koira korjaa itse asentoa ja pääset palkitsemaan. Jos olet pyytänyt sen maahan, ja tiedät, että sitä on harjoiteltu niin paljon että se on koiralle tuttu asia, mutta silti sillä ajatus hairahtaa, anna sille aikaa – toistamatta käskyä – muistella ja toimia kuten sen oppimishistoria sille kertoo. Jonkun asian oppimiseen voi mennä kauemmin kuin toisen, ja sinun hommasi on silloin opettaa ja vahvistaa oikeaa toimintatapaa hiukan pidempään. Pidä treenit myös sopivan lyhyenä ja mielekkäinä, ilahduttava leikki kesken tokoilun piristää!

7. Älä vertaa teidän osaamistanne muihin! Jokainen koirakko on erilainen. Jokainen koira ja jokainen ohjaaja on erilainen. Ihmisten aikataulut ja treenimahdollisuudet ovat erilaisia. Vaikka olisitte samassa treeniporukassa, muista että treenaat kuitenkin ensisijaisesti koiran ja oman viihtyvyytesi ehdoilla. Jos omat paineet kasvavat, tulee helposti lykättyä taakkaa koirankin niskaan ”kun se nyt ei vaan opi” ja siitä on seurauksena vain epävarma ja paineistuva koira, ja tokoharrastuksenne on saanut jo pienen särön.

8. Pidä koulutuspäiväkirjaa. Koira kehittyy kokoajan, samoin sinä kouluttajana. Koska ihminen kuitenkin elää niin hektisesti siinä tietyssä hetkessä, on ehkä vaikeaa muistaa lähtökohtia. Koiraa kannustaa meidän tarjoamamme motivaattorit, ihmistä kannustaa edistyminen, onnistuminen, ja kouluttajana kehittyminen. Edistymistä ei niin hyvin näe ja ymmärrä, ellei välillä palauta mieleensä mistä aikoinaan lähdettiin. Merkkaa päiväkirjaan eri pohjataitojen ja liikkeiden harjoittelun aloitukset ja mahdolliset eteen tulevat ongelmat, takapakit ja notkahdukset, suuret saavutukset ja suunnilleen toistomäärät. Laita paikat joissa olette treenanneet, treenikaverit ja häiriöt. Kun päiväkirjasta löytyy vielä myös lista taidoista joiden tulee olla kunnossa ennen koetta, sekä harjoitteluympäristöt jotka tulee testata ennen koetta sekä häiriöt samoin, alkaakin sinulla olla aika kattava paketti kokeeseen valmistautumiseen :)!

Tämä kirjoitus on Tokossa taitavaksi -tekstisarjan ensimmäinen osa. Toinen osa käsittelee pohjataitojen opettamista ja treeni-ideoita mm. kauniin sivun, sekä asentojen opettamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti