keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ole koiralle kannustava ystävä ja taitava opettaja


Eläinten viikon kunniaksi on hyvä pohtia millaista elämää tarjoamme koiraystävillemme. On hyvä miettiä niiden merkitystä meille, ja etenkin meidän merkitystä niille. Mitä niin hienoa voimme niille tarjota, että niiden kannattaa jakaa koko elämänsä ihmisen kanssa? Jos koira olisi pienenä tiennyt millaiseen paikkaan tulee, olisiko se valinnut juuri meidät omiksi ihmisikseen?

Koiranomistajan vastuu on valtavan suuri. Ihminen päättää koiran liikunnasta, ulkoiluajoista, harrastuksista eli ajanvietosta, ruokinnasta, sosiaalisista suhteista, terveydenhoidosta, elinympäristöstä, nukkumapaikoista… Kaikesta. Tämän lisäksi ihmisen vastuulla on omasta koiratietämyksestään huolehtiminen. Koiranomistajalla on siis paljon harteillaan, mutta onneksi he haluavat sen yleensä ylpeydellä kantaa! Ja aina voi oppia uutta, kun vaan haluaa!










Tässä 10 ajatusta, joita jokaisen koiranomistajan sekä koiranhankintaa suunnittelevan kannattaa välillä mielessään pyöritellä :)!

1. Esittele koiralle ihmisen maailma. Ihmisen tehtävä on esitellä yhteiskuntamme koiralle turvallisesti mutta kattavasti, jotta koira voi luottavaisin mielin elellä keskellä lajilleen epänormaalia ympäristöä. Jos otat pennun, muista, että 8-16 viikon iässä pennun tulee tottua rauhallisesti kaikkeen, mitä se kenties tulee elämässään kohtaamaan, jotta niistä tulee koiralle normaaleja elämäntilanteita. Totuta koira rauhallisesti, sen omaa kiinnostusta seuraten, ääniin, ympäristöihin, ihmisiin, toisiin kiltteihin koiriin, muihin eläimiin, kulkuneuvoihin. Älä ylitä koiran jaksamisen rajoja kuitenkaan! Myös aikuista koiraa voi ja pitää totuttaa uusiin asioihin, mutta ehkä vielä rauhallisemmin, riippuen koiran historiasta ja luonteesta.

2. Opettele ymmärtämään koiraa. Opiskele koiran oppimista ja sen käytöksiä ja niiden syitä, eleitä ja liikkeitä. Opettele ymmärtämään nimenomaan omaa koiraasi, sillä jokainen on myöskin yksilö ja toimii itselleen parhaalla tavalla. Jos teillä on joku isompi ongelma, muista pyytää apua koiran mieleen ja käytökseen perehtyneeltä asiantuntijalta! Muista, ettet ylitä koiran rajoja, jos se on pelokas tai ahdistunut, pyydä mieluummin apua pian!

3. Opeta koiralle, mitä siltä odotetaan ihmisen maailmassa. Sillä on ihan varmasti olemassa jo pienenä käytösvaihtoehtoja eri tilanteisiin, ne tulevat sen perimästä, luonteenpiirteistä, tunnetiloista ja oppimishistoriasta. Koska meidän toivomamme käytökset eroavat useimmiten koiran itsensä tarjoamista käytöksistä, on meidän opetettava ihmisen versiot heti, kun koira ei vielä ole omiaan ottanut käyttöön ja vahvistanut niitä. Esimerkiksi ohitustilanteet, ovella vahtiminen, hyppiminen tervehtiessä tms. Muista miettiä valmiiksi mitä käytöksiä toivot, ja vahvista niitä! Mitä vahvistat, sitä saat!

4. Koiraa kouluttaessa ole kannustava, johdonmukainen ja pyri onnistumisiin. Ennakoi ja vältä virheet, ohjaa koiraa oikeaan ja palkitse runsaasti. Harjoittele paremmaksi kouluttajaksi! Kun sinä tiedät mitä teet, ja miten opetat, oppii koira nopeammin, eikä sen tarvitse tuntea arjessa epävarmuutta sinun toiminnastasi, se saa luottaa sinuun varauksetta. Opettaessasi ja vahvistaessasi koiralle uusia oppeja, palkkioita et voi ehkä koskaan antaa liikaa. Niillä annamme koiralle syyn käyttäytyä mieluummin meidän tavallamme, kuin sillä sen omalla vaihtoehdolla. Mitä enemmän palkkioita, sitä isompi syy tehdä hommia meidän kanssa, omasta aloitteestakin, ja innolla :)! Väärät versiot ovat oma-aloitteisen koiran omia ehdotuksia ja tapa löytää se oikea mitä haetaan, älä siis rankaise koiraa tekemiseninnosta vaan ohjaa ja houkuttele se tekemään oikein, jotta saat vahvistettua oikeaa toimintaa.

5. Huolehdi koiran fyysisestä hyvinvoinnista, mieluummin enemmän kuin vähemmän! Me ihmiset tiedämme mitä tunnemme, ja osaamme toimia sen mukaan. Teemme itse päätökset omasta hyvinvoinnistamme niin pitkälle kuin mahdollista. Koira ei pysty siihen edes osittain. Seuraile koiran liikkeitä ja kuntoa, jos jotain muuttuu, tutkituta koira. Pidä silmät auki ihan pienillekin muutoksille! Pidä koiran lihaskunto tarpeeksi hyvänä, ja käytä koira hierojalla vaikka kerta pari vuodessa, vaikkei siihen olisi akuuttia tarvetta. Koiran kivunsietokyky on korkea ja kivun peittäminen sille luonnollista, siksi meidän vastuumme on olla hereillä ja seurailla, aina! Muistetaan, että vaikka kipu ei muuten näkyisi, jo kipeät lihakset, pienetkin tulehdukset tms. saavat koiran käyttäytymään kummallisesti, jopa aggressiivisesti, kun sen päätehtäväksi tulee kivuista ja huonosta olosta huolimatta vain pärjätä jotenkin päivästä toiseen.

6. Ilahduta :)! Järjestä pieniä yllätyksiä lenkillä, kotona, pihalla… Heitä kourallinen nameja etsittäväksi nurmelle, tuo uusi lelu! Herkkuja voi saada pienilläkin tehtävillä, minäkin annan koirilleni palkintoja jopa ihan olemassaolosta :). Treeneissä voi tulla välillä pienemmästä asiasta isompia palkkoja, sehän vain kannustaa tekemään enemmän ja paremmin kun motivaatio kasvaa ja mieli on iloinen! Ja usealle koiralle pieni ja helppo treenihetkikin rauhallisessa tilanteessa kesken lenkkiä on ilahduttava, ja siitä on jatkossakin hyötyä. Kiitokseksi ihmisen spontaanista toiminnasta, koiran yllättävästä ilahduttamisesta, saa luottavaisen, iloisen, ystävän, joka mielellään ottaa kontaktia vapaaehtoisesti vaikeissakin ympäristöissä!

7. Mieti missä koirasi on hyvä, mikä on sen juttu? Koiralle antoisin tapa harrastaa on sellainen, missä se saa tehdä itselleen luontaisia asioita ja saa heti alkuun edistystä ja onnistumisia. Ja etenkin omistajan kannalta on hienoa, että lajissa päästään etenemään ja tavoitteita saavutetaan. Usein koira-arkea siivittää jonkinasteiset ongelmakäytökset, ja elämä pyörii liikaa ongelmien ympärillä. Silloin viimeistään kannattaa kaivaa esiin koiran vahvuudet ja omat toiveet koiran kanssa harrastamisesta, ja ruveta puuhaamaan jotain sellaista, mikä tuo hyvän mielen kummallekin! Ongelmia voi ratkoa siinä sivussa uusilla käytösharjoituksilla ja vastaehdollistamisella, mutta pelkkiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin ei kannata uppoutua, ota joku mukava, helppo ja luontainen tavoite teille yhteiseksi, jotta onnistumisiakin saadaan ja näet koiran välillä taitavana ja innostuneena, ja olet siitä ylpeä! Tarjoa tehokkaalle paimenkoiralle oikeaa paimennusta, ja hyvälle nenänkäyttäjälle jälkihommia! Vauhdikas intopinkoja lähtekööt maastojuoksuihin ja virkeä vetokoira valjastettakoon oikeisiin vetohommiin!

8. Mitkä ovat koirasi elämän kohokohtia, mitä se miettii? Miettimällä juuri sinun koirasi elämän tärkeimpiä asioita saat aika hyvän kuvan siitä, miten koirasi ajattelee ja mitä se toivoo. Mitkä ovat sellaisia asioita, joista koira silmin nähden ilahtuu ikihyviksi? Onko se joku tietty ihminen? Treeneihin mukaan pääseminen? Tai ylipäätään autonkyytiin hyppy ja yhteinen puuhailu? Onko se metsälenkki kivan koirakaverin kanssa? Tee sellainen mind map-kartta, jossa on koirasi elämä kartoitettuna, kaikki ilahduttavat asiat, stressaavat asiat, rennot hetket ja harrastukset, kaikki mitä keksit. Rakenna sillä tavoin mieleesi kuva koiran luonteesta ja mielestä :)!

9. Pidäthän huolen, että koiralla on lajitovereita ystävinä! Vaikka koirat varmasti rakastavat ihmisen kanssa olemista, ei mikään tai kukaan pysty olemaan koiralle niin luonnollinen leikkitoveri kuin toinen koira. Kaikki koirat eivät voi olla ystäviä keskenään, mutta jokaiselle löytyy joku! On hyvä, jos koiralla on omassa perheessä kaveri, mutta toivoisin, että koirilla olisi myös kodin ulkopuolisia koirasuhteita :)! Se piristää niiden mieltä ja tuo vaihtelua. Eikä itse asiassa aina perheen omien koirien väliset suhteet ole ihan niin auvoisia kun toivoisi, monesti on niin että koirat eivät esimerkiksi leiki koskaan keskenään vaikka siinä samassa talossa aina aikansa viettävät ja samat lenkit kulkevat. Koiran oikeuksiin kuulu saada olla koira ja leikkiä koiramaisesti toisen koiran kanssa ihan pienestä pennusta lähtien, ja onkin tärkeää jo ekoina uuden kodin päivinä on hyvä etsiä pennulle koiraseuraa. Näe vaivaa, jotta löydät omalle koirallesi juuri sopivan ystävän! Riittää, että hyviä ystäviä on pari kolme. Koirien välinen aito ystävyys ja ajanvietto ovat korvaamattomia asioita niille itselleen, ja saavat myös omistajan onnelliseksi :)!

10. OLE YSTÄVÄ! Sinun ei tarvitse mieltää itseäsi suurena johtajana, vaan ystävänä, opettajana, vastuunkantajana. Olet saanut elämääsi uuden ystävän, ja sinun tehtäväsi on kantaa vastuu ystäväsi hyvinvoinnista, aina. Se luottaa sinuun kaikessa ja antaa oman vilpittömän rakkautensa. Kannathan kunnian kiitollisena!





2 kommenttia:

  1. Näitähän sitä yrittää johtotähtenä elämässään kuljettaa. Onnea toivottelen
    uudesta blogista ♥ Mielenkiinnolla seuraavaa artikkelia odotellen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos maailman ekasta kommentista tässä blogissa :)! Tämä oli tämmönen lempeä pehmeä aloitus, tuttuja asioita varmasti monelle mutta kyllä minäkin niitä itselleni aina tolkutan ja yritän yhteiselämäämme kehittää aina paremmaksi. Ja oppia ymmärtämään omien ja muiden koirien metkuja :).

    VastaaPoista